Spring naar inhoud

Turn the tide

De Noordzee en haar kusten zijn van groot belang voor vogels, niet alleen als broed- en overwinterplaats maar ook voor pleisterende trekvogels die op doorreis zijn. De landschappen waarin deze vogels leven zijn zowel majestueuze natuurgebieden met schitterende vergezichten en wolkenluchten, als grimmige industriegebieden en grauwe havensteden.

Ik bezocht in vierenhalf jaar alle zeven landen rond de Noordzee. De vogelreis voerde langs havens, stranden en kliffen van Shetland, Orkney, Schotland, Engeland, Frankrijk, België̈, Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen.

In het dichtbevolkte gebied rond de Noordzee met grote economische activiteit lijken de vogels onbekommerd hun gang te gaan. Helaas is dat slechts schijn. De natuur en ook de vogels staan er onder grote druk: ze hebben te maken met habitatverlies, vervuiling, competitie om voedsel met visserij en klimaatverandering. ‘Turn the tide – vogels rond de Noordzee’ laat zien hoe veel moois er nog te zien is rond de Noordzee én hoezeer dat natuurschoon onder druk staat. Als we niet weten wat er op het spel staat, dan zal er nooit iets veranderen.

Het project resulteerde in een prachtig fotoboek, een reizende expositie en een serie lezingen.

Fotoboek ‘Turn the tide’ is te koop in de webshop van KNNV Uitgeverij, in de betere boekhandel en online bij Bazarow.com.

‘Turn the tide’ is ook direct bij mij te bestellen. Mail mij, voor de details.

%d bloggers liken dit: