Spring naar inhoud

Kreupel

13/08/2012
Foto van Zwarte Sterns, de Kreupel, IJsselmeer.

Zwarte Sterns

Afgelopen zaterdagavond op excursie geweest naar de Kreupel. De Kreupel is een aangelegd eiland in het IJsselmeer, 4,5 km ten noorden van Andijk. Het is aangelegd in 2003 met slib dat beschikbaar kwam bij het verdiepen van de vaargeul tussen Amsterdam en Lemmer. Staatsbosbeheer voert een intensief beleid om de zandplaten kaal te houden en zo geschikt als broedplaats voor kale grondbroeders zoals Visdieven. De Kreupel is meteen na aanleg een zeer belangrijk vogelgebied geworden. Op het eiland broedt de grootste aalscholverkolonie van Nederland en de grootste visdievenkolonie van Europa. Aan het einde van de zomer is de Kreupel een belangrijke slaapplaats voor Zwarte Sterns. De meest van deze Zwarte Sterns broeden in Oost-Europa, Wit-Rusland en de Baltische Staten. Zij komen na het broedseizoen naar het IJsselmeergebied om op te vetten voor hun trek naar hun overwinteringsgebied in West-Afrika.

Foto van Zwarte Sterns en Visdieven, de Kreupel, IJsselmeer.

Zwarte Sterns en Visdieven


Foto van Aalscholvers, de Kreupel, IJsselmeer.

Aalscholvers


Foto van Kokmeeuwen en Aalscholvers, de Kreupel, IJsselmeer.

Aalscholvers, Kokmeeuwen


Foto van een Stormmeeuw, de Kreupel, IJsselmeer.

Stormmeeuw

Foto van een Visdief, de Kreupel, IJsselmeer.

Visdief


Foto van een zonsondergang, de Kreupel, IJsselmeer.

Zonsondergang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: