Spring naar inhoud

Grutto’s met zenders

05/06/2020

In de Krimpenerwaard zijn de afgelopen weken een vijftal grutto’s uitgerust met satellietzendertjes. Ik kon foto’s maken van het zenderen van de vogels. Een bijzondere ervaring voor mij omdat ik normaal gesproken grutto’s met een grote telelens fotografeer. Nu van heel dichtbij.
Het zenderen gebeurt om te onderzoeken of de maatregelen om weidevogels te beschermen werken. Het onderzoek wordt zowel gedaan in natuurgebieden van het Zuid-Hollands Landschap als in agrarisch gebied beheerd door het Agrarisch Collectief in de Krimpenerwaard. Na de broedtijd kunnen de gezenderde grutto’s ook gevolgd worden tijdens hun trek naar het zuiden. Op de website van het Global Flyway Network zijn de bewegingen van de gezenderde grutto’s te zien en blogs te lezen over het wel en wee van de gezenderde grutto’s.
Helaas is al duidelijk dat het een beroerd broedseizoen is voor grutto’s in de Krimpenerwaard. Veel eieren en kuikens zijn verloren gegaan. Eén van de vijf gezenderde grutto’s is zelfs al naar Zuid-Spanje getrokken.

Het zenderonderzoek in de Krimpenerwaard wordt uitgevoerd in opdracht van de Provincie Zuid-Holland door het Lowland Ecology Network, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

.

De vogels krijgen, naast een aluminium ring, ook kleurringen om ze makkelijker in het veld te kunnen identificeren.

.

Opmeten van kop en snavel

De zender is aangebracht.

.

.

En weer snel terug nar het nest

2 reacties leave one →
  1. 05/06/2020 11:14

    Ik kan het op een of andere manier niet liken. Wel mooi. Hoe komt het dat het broedseizoen is mislukt?

    • 05/06/2020 11:54

      Waarschijnlijk is het broedseizoen mislukt door predatie en de droogte. Maar pas als het broedseizoen helemaal voorbij is, kan de balans opgemaakt worden, ook voor de rest van Nederland. Hopelijk helpt ook dit soort onderzoek om meer te weten te komen over de situatie van de grutto. En het is natuurlijk al lang duidelijk dat het de verkeerde kant opgaat met de grutto….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: